Okolina

U Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti zbog zagađenja vazduha

U Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti zbog zagađenja vazduha
Foto: Arhiva / Ilustracija | U Nju Delhiju zatvorene škole i fakulteti zbog zagađenja vazduha

NJU DELHI - Vlasti u Delhiju zatvorile su sve škole i fakultete na neodređeno vrijeme zbog sve goreg nivoa zagađenja vazduha.

Građevinski radovi su zabranjeni do 21. novembra, ali je napravljen izuzetak za projekte koji se odnose na transport i odbranu.

Samo pet od 11 elektrana na ugalj u gradu ima dozvolu za rad.

Otrovna izmaglica guši Delhi od festivala Divali.

Nivoi sitnih čestica PM2,5, koje mogu začepiti pluća ljudi, u Delhiju su daleko viši od bezbjednosnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Nekoliko dijelova grada zabilježilo je juče cifre blizu ili veće od 400, što je kategorisano kao "teško".

Broj između nula i 50 smatra se "dobrim", a između 51 i 100 "zadovoljavajućim", prema indeksu kvaliteta vazduha ili AKI.

Kombinacija faktora kao što su emisije iz vozila i industrije, prašina i vremenski uslovi čine Delhi najzagađenijom prijestonicom na svijetu. Vazduh postaje posebno toksičan u zimskim mjesecima jer farmeri u susjednim državama spaljuju strnište, a vatromet tokom festivala Divali, koji se dešava u isto vrijeme, samo pogoršava kvalitet vazduha.

Ove godine je zagađenje postalo toliko strašno da je izazvalo strogo upozorenje indijskog Vrhovnog suda, koji je naložio državnim i saveznim vladama da preduzmu "neposredne i hitne" mjere za rješavanje problema.

Komisija za upravljanje kvalitetom vazduha Delhija sazvala je sastanak i najavljene su hitne mjere, navodi BBC.

Druge mjere koje je najavila komisija uključuju zabranu ulaska kamionima u Delhi i susjedne države Utar Pradeš, Pendžab, Harijana i Radžastan do 21. novembra, osim onih koji prevoze osnovne namirnice.

Delhiju i drugim državama je naloženo da "ohrabre" rad od kuće za 50 odsto u svim privatnim kancelarijama koje spadaju u region glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije