Okolina

U Peruu otkriven hram u kojem su se vršili obredi plodnosti

U Peruu otkriven hram u kojem su se vršili obredi plodnosti
Foto: N.N. | U Peruu otkriven hram u kojem su se vršili obredi plodnosti

Tim arheologa u Peruu je otkrio megalitski hram star 3.000 godina, koji se koristio za održavanje rituala plodnosti.

Religijski spomenik ima dužinu od oko 40 metara i nalazi se na na izvoru rijeke Zane, na oko 800 kilometara od Lime, prestonice Perua, piše RTS.

Unutar hrama, arheolozi predvođeni dr Volterom Alvom, pronašli su plato sa svojevrsnim oltarom, za koji vjeruju da je bio mjesto na kojem su se vršili obredi uz pomoć vode iz rijeke Zane.

U hramu su takođe nađeni ostaci velikih kamenih blokova i stubova.

"Ovo otkriće je jedinstveno jer je jedina megalitska arhitektura na ovom lokalitetu u regionu Lambajeke", rekao je dr Alva.

Mjesto je otkriveno u oktobru, ali vijest o njegovom pronalaženju je odložena da bi se smanjio rizik onih koji kradu vrijedne artefakte.

Hram potiče iz vremena kada se voda smatrala božanskom i koristila se u velikom broju rituala, tvrde istraživači.

Naučnici smatraju da je u ritualima plodnosti voda imala posebnu ulogu, a na osnovu načina na koji je oltar postavljen.

Zidovi hrama koji je okrenut ka planini, okružuju veliki spomenik, a postoji i centralno stepenište koje je široko oko 15 metara i dugo više od 20 metara.

Peruanski tim otkrio je i grobnicu pored hrama. Unutar grobnica pronađeni su dijelovi keramike i metalni predmeti, poput noževa koji su postavljeni pored grobova.

Ovo nije prvo veliko otkriće Valtera Alve i njegovog tima. Doktor Alva je sa svojim timom takođe otkrio grobnicu Gospodara Sipana 1987. godine. Sipan je bio vladar kulture Moča i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su netaknuti u sjevernom Peruu.

Osim toga, 2007. godine, Alva je otkrio brojne freske stare 4.000 godina u Peruu. Uglavnom pokazuju jelena koji je uhvaćen u mrežu. Smatra se da je riječ o najstarijim freskama u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije