Okolina

U Sarajevu ponovo nezdrav vazduh

U Sarajevu ponovo nezdrav vazduh
Foto: Arhiva | U Sarajevu ponovo nezdrav vazduh
N.N.

Iako je u Kantonu Sarajevo juče ukinuta epizoda "Pripravnost" zbog poboljšanja kvaliteta vazduha, večerašnja mjerenja ponovo prikazuju nezdrav vazduha i visoku koncentraciju PM2.5 štetnih čestica u glavnom gradu BiH.

Prema mjerenju Eko koalicije, indeks kvalitete zraka u Sarajevu večeras iznosi 198, dok je koncentracija PM2.5 čestičnih tvari 153, odnosno daleko iznad granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Ovako nezdrav vazduh može izazvati pojačane simptome i intenzitet bolesti kod osoba sa srčanim i plućnim oboljenjima.

"Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali", upozoravaju iz Eko koalicije.

Mjerači Ambasade SAD u Sarajevu takođe prikazuju nezdrav, gotovo vrlo nezdrav vazduh u Sarajevu.

Najveća koncentracija štetnih čestica bilježi se na Marijin Dvoru, a potom na Otoci, ali i u centru grada. Nezdrav zrak večeras je zabilježen i u Ilijašu, Visokom, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Živinicama i Prijedoru.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo juče su saopštili da postoje uslovi za pojavu slabe temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, a koja će uzrokovati povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku uglavnom tokom noći, ali ne u obimu koji zahtijeva primjenu posebnih mjera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije