Okolina

U Sarajevu vazduh najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika

U Sarajevu vazduh najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika
Foto: Arhiva/Ilustracija | U Sarajevu vazduh najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika

SARAJEVO - U Sarajevu je jutros vazduh zagađen i može imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika, podaci su portala "Ekoakcija".

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, lica sa respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provođenja Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha proglasilo je epizodu "pripravnost" na području Kantona Sarajevo.

Na osnovu podataka koje prikuplja servis "Er vižual", jutros u 7.00 časova Sarajevo ima najzagađeniji vazduh na svijetu sa indeksom kvaliteta 333.

U Visokom je indeksom kvaliteta 260, a u Zenici 206, zbog čega je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovnika.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav vazduh je u Doboju sa indeksom kvaliteta 193, na Palama 190, u Prijedoru 188, Istočnom Sarajevu 181, Goraždu 180 i Banjaluci 158.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju duže boravke na otvorenom i da smanje fizičke aktivnosti, te nose odgovarajuće zaštitne maske. Ne preporučuju se duže provjetravanje prostorija usljed velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije