Okolina

U Sibiru zabilježeno rekordnih 38 stepeni Celzijusovih

U Sibiru zabilježeno rekordnih 38 stepeni Celzijusovih
Foto: N.N. | U Sibiru zabilježeno rekordnih 38 stepeni Celzijusovih
Srna

MOSKVA - Ruski Hidrometeorološki centar potvrdio je da je u sibirskom gradu Verhojansk zabilježena rekordno visoka temperatura od 38 stepeni Celzijusovih, tokom toplog talasa koji je uznermirio naučnike koji se bave klimatskim promjenama.

Rekordno visoka temperatura prijavljena je ranije ovog mjeseca u Verhojansku, sjeverno od arktičkog pojasa, što je navelo Svjetsku meteorološku organizaciju da od Moskve zatraži da potvrdi rezultate mjerenja.

Potvrđujući podatak da je rekordno visoka temperatura zabilježena 17. juna, šef Centra Roman Vilfand izjavio je tokom konferencije za novinare da je visoka temperatura u regionu zabilježena zbog jačih anticiklona u području blizu Arktika.

"Stručnjaci smatraju da će ova situacija potrajati", rekao je Vilfand.

Prema riječima Vilfanda, Verhojansk je i dalje "hladni pol", uz podsjećanje da je u tom gradu krajem devedesetih zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,8 stepeni Celzijusovih.

Arktik se zagrijava duplo brže od globalnog prosjeka.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je prošle sedmice da je podatak o temperaturi zabrinjavajući, ali da se čini da je u skladu sa trendovima zagrijavanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije