Okolina

U Tuzli instalirana sedma stanica za mjerenje zagađenja vazduha

U Tuzli instalirana sedma stanica za mjerenje zagađenja vazduha
Foto: N.N. | U Tuzli instalirana sedma stanica za mjerenje zagađenja vazduha

TUZLA - U Tuzli je u petak instalirana sedma mjerna stanica koju su postavili članovi UG "Ekosol" uz pomoć Mikrokreditne fondacije "Partner", a nakon "grada soli" stanice će biti postavljene i u drugim gradovima BiH.

Pomenuto udruženje je u Tuzli mjerne stanice postavilo na školama u Miladijama, Lipnici, Mejdanu, Slavinovićima, a zadnja je na zgradi gdje je sjedište "Ekosola". Stanice su postavljene tako da pokriju što veću regiju Tuzle i da se dobiju što kvalitetniji podaci.

"Znamo svi za tri mjerne stanice koje je postavila Vlada TK i te stanice pokrivaju regije u kojima jesu. Međutim, naselja koja su dalja mogu imati totalno drugačije vrijednosti koje te stanice neće pokriti. Htjeli smo da vidimo kakve su to brojke što se tiče PM čestica u Tuzli i da vidimo kako variraju", pojasnio je Haris Aličić iz UG "Ekosol" Tuzla koje promoviše obnovljive izvore energije.

Podaci dobijeni mjerenjem na postavljenim stanicama su pokazali da je najveće zagađenje PM česticama tamo gdje su individualna ložišta. Generalno je cijela Tuzla zagađena, ali gradska jezgra manje za razliku od okolnih naselja.

Postavljanjem ove stanice je završena faza zajedničkog projekta "Ekosola" i "Partnera" koji je započeo prošle godine. U toku ove godine je planirao postavljanje još 20 mjernih stanica na području cijele BiH.

"Prilikom izbora gradova birat ćemo gradove koji su u vrhu zagađenosti. Mi ove godine nastavljamo i finansirati projekte energetske efikasnosti. Plasiramo mikrokredite klijentima koji žele implementirati neku od mjera energetske efikasnosti", rekla je Selma Jahić, direktorica Sektora za podršku u "Partneru".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije