Okolina

U Vojvodini više od 500 zagađivača

U Vojvodini više od 500 zagađivača
Foto: N.N. | U Vojvodini više od 500 zagađivača

NOVI SAD - Na Prvom međunarodnom stručnom forumu o tretmanu otpadnih voda i vode za piće u Novom Sadu danas je upozoreno da u Vojvodini ima više od 500 zagađivača i da se od ukupne količine prečišćava jedva 10 odsto otpadnih voda.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je na ovom skupu ozgradnju tri prečistača otpadnih voda u Vojvodini.

"Ovo je godina u kojoj smo pokrenuli inicijativu i projekte za tri prečistača otpadnih voda u Vojvodini", rekao je Mirović.

On je podsjetio da je prije dva mjeseca donesena Deklaracija o zaštiti životne sredine u pokrajini kojom je predviđena realizacija 11 ekoloških ciljeva na području Vojvodine.

Mirović je podsjetio da kada je prije tri godine formirana Pokrajinska vlada ovaj problem stavljen na listu prioriteta, ali da je za njegovo rješavanje potrebno mnogo sredstava i vremena.

Skupu u Novom Sadu obratila se i ambasador Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam koja je istakla da je njena zemlja među vodećim u svijetu u oblasti zaštite i prerade vode.

"Hvala Pokrajinskoj vladi jer smo ovu prvu bilateralnu konferenciju posvetili globalnom pitanju pijaće vode i otpadnih voda. Moja zemlja je vodeća u oblasti zaštite i prerade vode. U Novom Sadu predstavili smo danas najnovije trendove u prečišćavanju vode, koja se koristi u domaćinstvu i poljoprivredi", rekla je Alona Fišer Kam.

Izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj /NALED/ Violeta Jovanović rekla je na tom skupu da u Srbiji treba izgraditi 300 pogona za tretman vode.

"U Srbiji je potrebno izgraditi 300 novih pogona za tretman vode. Zato je današnji skup bio i prilika da se sagledaju najbolji modeli za realizaciju tih projekata, kao i da se razmene dragocena iskustva sa izraelskim kompanijama u oblasti tretmana voda", rekla je Jovanović

On je napomenula da je tretman otpadnih voda i vode za piće ključno pitanje za kvalitet života, ali i privlačenje investicija.

Prvi međunarodni stručni forum o tretmanu otpadnih voda i vode za piće održan je pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, u saradnji sa ambasadom Izraela i NALED-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije