Okolina

U "Zasavici" predstavljene vrijednosti zaštićenog područja "Tišina i Odmut"

U "Zasavici" predstavljene vrijednosti zaštićenog područja "Tišina i Odmut"
Foto: N.N. | U "Zasavici" predstavljene vrijednosti zaštićenog područja "Tišina i Odmut"

SREMSKA MITROVICA - U predivnom rezervatu prirode "Zasavica" kod Sremske Mitrovice, koji obiluje vodenim površinama, pašnjacima sa stokom, te je stanište više stotina, ptica, riba, insekata, organizovan je sastanak prilikom kojeg su organizatori sastanka upravi ovog rezervata predstavili kapacitete i vrijednosti budućeg zaštićenog područja "Tišina i Odmut" između Domaljevca i Šamca.

Naime, organizatori ovog sastanka su Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

"Još od početka inicijative za zaštitu područja Tišina pokušavamo povezati opštinu Šamac sa upravljačima zaštićenih područja koja su biološki i geografski bliska močvarama Tišina i Odmut. Bilo je vrijedno pokupiti savjete današnje uprave rezervata "Zasavica", pozitivna iskustva, ali i prepreke koje su imali u osnivanju i održavanju jednog ovakvog područja. I evo konačno smo uspostavili kontakt sa "Zasavicom" zahvaljujući gospodinu Draganu Kovačeviću iz Zavoda", rekao je predstavnik DIZB-a Jovica Sjeničić, koji je bio i jedan od učenika sastanka.

Predrag Nedić, načelnik Odjeljenja za Privredu opštine Šamac izjavio je da je Šamac praktično prva opština u RS koja potpuno prihvata inicijativu da se jedno ovakvo područje zvanično očuva i razvije.

"Ono što želimo je potpuno uskladiti zahtjeve za očuvanjem prirode sa realnim stanjem na terenu, imajući u vidu da je naše područje pod poljoprivrednim površinama, koristi se kao ribarsko područje, dio je miniran itd.", kazao je Nedić.

Slobodan Simić, direktor rezervata "Zasavica" je  sa svojim saradnicima, predstavio je rezervat, zone zaštite, iskustva u upravljanju, te predložio saradnju i partnerstvo opštinama Šamac i Domaljevac.

Specijalni rezervat prirode "Zasavica" je stavljen je pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije. Rezervat se prostire u sjevernoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. To je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara nastalo na mjestu nekadašnjeg riječnog korita rijeka Save i Drine. Stanište je više stotina ptica, sisara, riba, insekata i dr. organizama od kojih su mnogi rijetki i jedinstveni u Srbiji, pa i u Evropi. Rezervat stiče prihode većinom od turizma, kampovanja, ribolova i prodaje poljoprivrednih proizvoda od tradicionalnih rasa stoke.

Pored Sjeničića i Nedića, učesnici su još bili i Čedomir Borojević i Slavko Blažanović,  lokalni poljoprivredni proizvođači kao i Dragan Kovačević,  načelnik odjeljenja za zaštitu prirode Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije