Okolina

U kanjonu Vrbasa pronađene rijetke i ugrožene vrste biljaka

U kanjonu Vrbasa pronađene rijetke i ugrožene vrste biljaka
Foto: Ilustracija | U kanjonu Vrbasa pronađene rijetke i ugrožene vrste biljaka

Biolozi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke su, tokom jednogodišnjeg istraživanja rijetkih i ugroženih biljaka kanjona Vrbasa, pronašli neke od reliktnih i endemičnih biljnih vrsta, poput bakrenog kaćuna i gospinog vlaska, kao i endemske podvrste hrvatski kaćun i mnoge druge.

Iz ovog društva je saopšteno da tokom istraživanja, koje sprovode biolozi Renata Ališić Vujić i Tanja Marić, još nisu pronađene one najugroženije vrste - ozimica, širokolisna veprina i merinka.

Istraživanje je usmjereno na terensko popisivanje biljaka, predavanja u školama djeci sa temom proučavanja i zaštite biljaka, te na promociju zaštite kanjona i njegovih biljnih vrsta kod lokalne zajednice.

Iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke kao vrijedan aspekt rada ukazuju primjenu svih podataka projekta u izradi buduće studije zaštite kanjona Vrbasa, da bi to područje postalo pravno zaštićeno.

Biolozi su sa svojim timom nekoliko puta prelazili kanjon u ekspediciji dugoj 36 kilometara od rafting kluba u Karanovcu do Krupe na Vrbasu i od Krupe do Hidroelektrane "Bočac". Tokom rada na terenu pomagao im je i Rafting klub "Kanjon" koji se tokom saradnje dodatno edukovao i osposobio za predstavljanje biljaka kanjona turistima. 

"Rijeka Vrbas je probila vapnenačke stijene i stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uslovima kakvi vladaju u kanjonskom ekosistemu razvile brojne biljne i životinjske vrste, od kojih su mnoge reliktne i endemične. To znači da su, krijući se u kanjonu, preživjele surove promjene klime i opstale ovdje od ledenog doba", ističe se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije