Okolina

Pratite nas na Google news

U sarajevskim apotekama nestašica respiratornih maski

U sarajevskim apotekama nestašica respiratornih maski
Foto: Ilustracija | U sarajevskim apotekama nestašica respiratornih maski
N.N.

SARAJEVO - Zbog velikog zagađenja vazduha u Sarajevu stanovnici sve više posežu za adekvatnom zaštitom od štetnih materija, što je dovelo do toga da trenutno u mnogim apotekama u gradu vlada nestašica respiratornih maski.

Iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo istakli su da se značajno povećala potražnja za raspiratornim maskama i da je količina preostalih zaliha u njihovima apotekama minimalna.

"JU Apoteke Sarajevo kontaktirala je sve ovlaštene veledrogerije medicinske opreme s ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina respiratornih maski radi adekvatne zaštite stanovništva. Trenutno stanje u našim apotekama je minimalno, a veću isporuku očekujemo u toku sutrašnjeg dana", naveli su za Anadoliju.

Iz Zdravstvene ustanove Eurovita potvrdili su za pomenutu agenciju da je u njihovim apotekama do nestašice došlo u posljednja dva dana, ali da su od dobavljača dobili informaciju da bi već danas ponovo mogle biti na stanju.

Zbog izuzetno lošeg kvaliteta vazduha, sve veći broj građana Sarajeva nosi zaštitne maske dok boravi napolju, kako bi se djelimično zaštitili od zagađujućih materija koje su opasne po njihovo zdravlje.

Udruženje "Eko akcija" navodi da su maske s oznakom EN 149 namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijama u vazduhu: česticama, gasovima i pari.

Prema sposobnosti zadržavanja lebdećih čestica, klasifikovane su u tri klase: FFP1 može zadržati 80 odsto čestica nošenih vazduhom, FFP2 može zadržati 94 odsto čestica nošenih vazduhom FFP3 može zadržati 99 odsto čestica nošenih vazduhom.

Za zaštitu od zagađenja lebdećih čestica u vazduhu preporučuje korištenje maske sa oznakom EN 149 FFP2 ili EN 149 FFP3.

Obične hirurške maske ne mogu efikasno filtrirati opasne fine lebdeće čestice (manje od 2,5 mikrona), iako pravljenjem barijere između nosa i usta smanjuju neugodu koju uzrokuju magla i veće iritirajuće čestice takođe prisutne u vazduhu, navode iz Udruženja.

Savjetuju da se maska mora zamijeniti čim disanje pod njom postane otežano ili kada se zaprlja iznutra.

Iz Udruženja navode da zaštitnu masku nije potrebno koristiti tokom kratkog boravka napolju, poput odlaska od kuće do škole ili posla, odlaska do prodavnice i slično.

Kada je riječ o zdravim osoba koje borave više sati dok je vazduh "opasno" zagađen po Indeksu kvaliteta (veći od 300) izloženost se može smanjiti nošenjem maske.

Kada je vazduh "vrlo nezdrav" ili "opasno zagađen" maske bi morali nositi svi koji po prirodi posla borave vani: poštari, policajci na raskrsnicama, radnici na gradilištima itd.

Osobe oboljele od hronične bolesti pluća ili srca, starije osobe i trudnice trebaju ili izbjegavati da uopšte izlaze vani ili vanjske aktivnosti smanjiti na minimum već kad je kvalitet zraka označen kao "vrlo nezdrav".

Starije osobe, trudnice i oboljeli od bolesti srca i pluća koji teškoće s disanjem imaju i pri mirovanju ili lakšim naporima trebaju prije korištenja maske konsultovati ljekara. Trudnice tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće već mogu imati probleme s disanjem i smanjen kapacitet pluća. Ukoliko se osjećaju neugodno, trebaju odmah prestati koristiti masku.

Cijena se obično kreće u rasponu od dvije do 10 KM po komadu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije