Okolina

UN: Klima na Zemlji pogoršava se brže nego ranije

UN: Klima na Zemlji pogoršava se brže nego ranije
Foto: Arhiva/Ilustracija | UN: Klima na Zemlji pogoršava se brže nego ranije

​Svjetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je danas da se, toplo vrijeme na planeti i porast nivoa mora, pogoršavaju brže nego ranije.

"Najnoviji izvještaj o stanju globalne klime je hronika klimatskog haosa. Na signal opasnosti planete, moramo odgovoriti ambicioznim, kredibilnim klimatskim akcijama", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, prenio je AP.

Svjetska metereološka organizacija u godišnjem klimatskom izvještaju navela je da je porast nivoa mora u protekloj deceniji bio dvostruko veći nego 1990-ih, a od januara 2020. godine skočio je još više od toga.

Podaci o nivou mora i prosječnim temperaturama nisu ništa u poređenju sa onim kako su klimatske promjene pogodile ljude u ekstremnim vremenskim uslovima, navodi američka agencija.

Izvještaj naglašava ljetnju nevjerovatnu poplavu u Pakistanu u kojoj je poginulo više od 1.700 ljudi i raseljeno 7,9 miliona, užasavajuću četvorogodišnju sušu u istočnoj Africi u kojoj je više od 18 miliona gladnih, rijeku Jangcekjang koja je presušila na najniži nivo u avgustu, i rekord toplotni talasi koji je bio u Evropi i Kini.

"Ovaj najnoviji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije glasi kao laboratorijski izvještaj za kritično bolesnog pacijenta, ali u ovom slučaju pacijent je Zemlja", rekla je klimatolog Dženifer Frensis iz Centra za istraživanje klime Vudvel u Kejp Kodu.

U izvještaju se navodi da su nivoi ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, koji zadržavaju toplotu, dostigli rekordno visoke nivoe, a metan se povećava rekordnom brzinom.

Naglašava se da to znači više od samo zagrijavanja temperature na kopnu.

Takođe, kako se navodi u izvještaju, led i ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije