Okolina

UN: Svijet ide u pogrešnom smjeru

UN: Svijet ide u pogrešnom smjeru
Foto: Wikimedia Commons | UN: Svijet ide u pogrešnom smjeru

PARIZ - Čovječanstvo "ide u pogrešnom smjeru" kada je riječ o klimatskim promjenama zbog svoje ovisnosti o fosilnim gorivima, rekao je UN u utorak u procjeni koja pokazuje da su emisije koje uzrokuju zagrijavanje planeta veće nego prije pandemije.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a i njen Program za okolinu upozorili su da će katastrofe postati uobičajene ako se svjetska privreda ne uspije dekarbonizovati u skladu s onim što nauka kaže da je potrebno kako bi se spriječili najgori učinci globalnog zagrijavanja.

Istakli su monumentalne poplave u Pakistanu i ovogodišnji toplotni val u Kini koji je prouzrokovao sušenje usjeva kao primjere onoga što mogu očekivati.

"Poplave, suše, toplotni valovi, ekstremne oluje i šumski požari postaju sve gori, obarajući rekorde alarmantnom učestalošću", rekao je glavni sekretar UN-a, Antonio Guteres.

UN je prošlog mjeseca upozorio da će se suša koja je zahvatila Rog Afrike i prijeti milionima akutnom nestašicom hrane sada vjerovatno produžiti i na petu godinu.

"Nema ništa prirodno u novim razmjerima ovih katastrofa. One su cijena ovisnosti čovječanstva o fosilnim gorivima", rekao je Guteres.

UN-ov izvještaj Ujedinjeni u nauci naglašava kako, gotovo tri godine otkako je Kovid-19 dao vladama jedinstvenu priliku da preispitaju kako osnažiti svoju privredu, zemlje koračaju naprijed s onečišćenjem kao i obično.

(RFI)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije