Okolina

UN samit o klimi: Presudni trenutak za reakciju čovječanstva

UN samit o klimi: Presudni trenutak za reakciju čovječanstva
Foto: Tanjug/AP | UN samit o klimi: Presudni trenutak za reakciju čovječanstva

KATOVICE - Predstavnici oko 200 zemalja svijeta okupili su se danas u poljskom gradu Katovice na najvažnijem višednevnom sastanku u organizaciji Ujedinjenih nacija o globalnom otopljenju nakon sporazuma iz Pariza 2015. godine kojim su se obavezali na sprečavanje klimatskih promjena.

UN samit o klimi dolazi u presudnom trenutku kada je potrebna reakcija čovječanstva na globalno zagrijavanje. Manje, siromašnije zemlje koje će podnijeti veliki teret tih klimatskih promjena pozvale su bogatije države da ispune obećanja iz Pariza.

U Parizu prije tri godine države su se obavezale ograničiti porast globalne temperature za više od dva stepena Celzijusa, a zbog činjenica da je globalna temperatura porasla za jedan stepen do sada svijet je već svjedočio stravičnim požarima, ekstremnim talasima toplog vazduha i uraganima koji su još više razarajući zbog rastućeg nivoa mora.

U Katovicama predstavnici država bi trebali pristati na novi pravilnik prihvatljiv za sve 183 države koje su ratificirale sporazum u Parizu.

Čelnici na samitu G20 u konačnom saopštenju nakon samita u Buenos Airesu izjavili su kako je Pariški sporazum "neizmjenjiv".

Čak i značajan napredak u Katovicama u skladu na Pariškim ciljevima možda neće biti dovoljan da preokrene smjer globalnog zagrijavanja, kao što je istaknuo u nekoliko glavnih izvještaja o klimatskim promjenama, javlja AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije