Okolina

Ubrzano se topi led u jamama Velebita

Ubrzano se topi led u jamama Velebita
Foto: Facebook/SO Velebit & SD Velebit | Ubrzano se topi led u jamama Velebita
Nezavisne novine

ZAGREB - Međunarodna speleološka ekspedicija, koja istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima prirode na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala sa klimatskim uslovima.

U Lukinoj jami, koja je posljednje 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, navedeno je u izjavi koju su hrvatskim medijima dostavili učesnici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenijuma, a na nekoliko lokacija i znatno stariji, otapa se i u drugim jamama, uočili su speleolozi koji drugu sedmicu istražuje to područje.

"Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uslovima na Velebitu u posljednje dvije godine", naveo je član ekspedicije, fizičar iz Centra za prirodnjačke studije u Zagrebu Dalibor Paar.

On je istakao da će se dalja interpretacija opaženih pojava izvesti u saradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije