Okolina

Ukinuta epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo

Ukinuta epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo
Foto: Ilustracija | Ukinuta epizoda "Pripravnost" u Kantonu Sarajevo
Fena

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio je odluku i ukinuo epizodu "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo, zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Ovakva odluka donesena je nakon što su danas mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS na svim automatskim stanicama zabilježene prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku ispod granične vrijednosti od 50 µg/m3.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuje se stabilna vremenska situacija bez padavina, sa slabim vjetrom promjenjivog smjera.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, postoje uslovi za pojavu slabe temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, koja će uzrokovati povećanje koncentracija zagađujućih materija u zraku uglavnom tokom noći, ali ne u obimu koji zahtijeva primjenu posebnih mjera, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije