Okolina

Upozorenje na težak smog u Kini

Upozorenje na težak smog u Kini
Foto: Ilustracija | Upozorenje na težak smog u Kini

Regioni na sjeveru Kine suočavaju se sa periodom zagađenja koji će trajati najmanje naredne dvije sedmice, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva za ekologiju.

Kina 1. oktobra obilježava 70 godina od osnivanja Narodne Republike i Peking i susjedna provincija Hebej već sprovode vanredne mjere za jačanje bezbjednosti, ograničenje prodaje vatrometa i suspendovane su rudarske aktivnosti kako bi se izbjegla eventualna ometanja proslave.

Gradovi u regionu su, takođe, zbog pogoršanja kvaliteta vazduha za kraj septembra uveli rutinska ograničenja rada čeličana, termoelektrana i cementara.

Međutim, u saopštenju Ministarstva za ekologiju i okolinu ističe se da će vremenski uslovi širom istočnih priobalnih regiona u naredne dvije sedmice dovesti do gomilanja smoga u Pekingu i okolini.

"Nizak vazdušni pritisak istočno od planinskog vijenca Tajhang, između provincija Hebej i Hanan, omogućiće da se štetni gasovi kreću ka sjeveru u pravcu Pekinga, gdje će visok nivo vlažnosti ubrzati konverziju industrijskih i štetnih gasova iz vozila u štetne čestice smoga", napominje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je od lokalnih administracija u Pekingu i Tjanđinu, te u provincijama Hebej, Šanksi, Šandong, Henan, Anhuj i Đijangsu zatraženo da posebnu pažnju obrate na smog i da preduzmu neophodne mjere za smanjenje emisija štetnih gasova.

Kina često za zagađenje krivi nepogodne vremenske uslove, uključujući slab vjetar, vlažost i visoku temperaturu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije