Okolina

"Upozorenje" u Sarajevu zbog zagađenja vazduha

"Upozorenje" u Sarajevu zbog zagađenja vazduha
Foto: Fena | "Upozorenje" u Sarajevu zbog zagađenja vazduha

SARAJEVO - Zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti zraka, Vlada Kantona Sarajevo je danas na vanrednoj sjednici proglasila epizodu "upozorenje" za sve zone na području Kantona Sarajevo, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti za PM10 koje iznose 150 µg/m3. 

Trend pogoršanja kvaliteta zraka je nastavljen, tako da su prosječne dnevne vrijednosti za prethodni dan iznosile na Vijećnici 208 µg/m3, Otoci 192 µg/m3 i Ilijašu 174 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu, u narednih 48 sati, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

Mjere koje se provode u okviru epizode "Upozorenje" su da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3ºC. Za primjenu ove mjere zadužena su kantonalna ministarstva komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te privrede.

Obavezno je smanjivanje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje za minimalno 20 odsto, a što će obezbijediti Ministarstvo komunalne privrede KS i 169 pravnih subjekata sa Liste koji u svojoj djelatnosti imaju emisije u zrak.

Među obavezama je i primjena "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta od strane komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, te na najmanje 40 odsto najprometnijih lokalnih cesta.  

Stanovništvu je upućen i apel da smanji korištenje motornih vozila, saopšteno je iz Press službe KS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije