Okolina

Vatra na ledu, "zombi" požari uprkos minusu u sibirskom regionu

Vatra na ledu, "zombi" požari uprkos minusu u sibirskom regionu
Foto: Screenshot | Vatra na ledu, "zombi" požari uprkos minusu u sibirskom regionu

Temperatura vazduha u okrugu Ojmjakon u Jakutiji noću je i dalje u minusu, dok danju raste stidljivo do jednog ili dva stepena iznad nule. Snijeg je počeo da se topi, dok su rijeke i dalje zaleđene, što je potpuno uobičajeno za Ojmjakon, najhladnije stalno nastanjeno mjesto na Zemlji.

Ono što nije normalno jesu desetine požara koji bukte sjeverno i južno od ledenog gradića. Prvi je registrovan 29. aprila, što je neuobičajeno rano.

Satelit "Sentinel 2" snimio je zatim predio oko zaleđene rijeke Indigirke, a na snimku se vide brojni požari razbacani širom zaleđenog planinskog predjela.

Novi požari poslije toga primijećeni su 1. maja južno od Ojmjakona i to na samo 20 kilometara od grada.

Ova vrsta požara, koja najčešće zahvata tresetišta ili slojeve zemlje sa "mladim ugljem", često se naziva "zombi" požarima.

Mogu da traju nedjeljama i mjesecima, a u određenim situacijama ih je nemoguće ugasiti. Iako nisu neuobičajeni u Sibiru, ranije su se javljali daleko južnije.

Bivši šumar Ljubov Vasiljeva vjeruje da je slom SSSR otpočeo dug proces koji je doveo do pojave ovih dugotrajnih "zombi" požara.

"Postojao je sistem kontrolisanog spaljivanja suve trave sa specijalistima koji su imali mape tresetišta i depozita mladog uglja i nadgledali proces. Sa time se prestalo početkom devedesetih i ništa novo nije smišljeno, a ljudi sada spaljuju travu bez kontrole", naveo je Ljubov za Sajbirijan tajms.

Pakleno ljeto 2020.

Prošlo ljeto je bilo najgore u istoriji Jakutije što se tiče broja požara, a mnogi su zabilježeni i iznad arktičkog kruga.

Najhladniji ruski region registrovao je požare širom svoje teritorije, a tokom jednog perioda prošle godine ogroman oblak dima jasno se vidio iz svemira.

Krajem jeseni 2020. godine jedna od vatri je i dalje gorjela na prilazima selu Udarnik, kao i na samom sjeveru Jakutije kod Svataja.

Snimci tog požara iz novembra prošle godine pokazuju da vatra bukti u trenutku kada je spoljna temperatura minus 25 stepeni Celzijusa. Nekoliko mjeseci kasnije, lokalni novinari otišli su da provjere područje i primijetili da i dalje ima dima, a dok su hodali imali su osjećaj kao da idu po gumi.

Drugi snimak napravljen početkom ove godine tokom temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, i to poslije decembra i januara kada je živa padala i do minus 60 stepeni.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije