Okolina

Vazduh i dalje nezdrav u Tuzli i Zenici

Vazduh i dalje nezdrav u Tuzli i Zenici
Foto: Ilustracija | Vazduh i dalje nezdrav u Tuzli i Zenici

SARAJEVO - Sredinom dana u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne djelimično je poboljšan kvalitet vazduha.

Prema mjerenjima u 12 časova najlošiji kvalitet zraka bio je u Zenici gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 165 i nezdrav je za stanovništvo kao i u Tuzli gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 153.

Takođe u Tuzli je došlo do značajnog smanjenja vrijednosti PM2,5 čestica čija vrijednost u 12 sati iznosila 25, za razliku od jutros kada je izmjereno 169.

Radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

U takvoj situacija sa kvalitetom vazduha iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH vazduh je nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 101, a slična situacija je i na području Živinica, Visokog, Jajca i Ilijaša gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio od 101 do 137.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvaliteta vazduha zasniva se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljen monoksida (CO). 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije