Okolina

Pratite nas na Google news

Vazduh nezdrav u Zenici, Živinicama i Tuzli

Vazduh nezdrav u Zenici, Živinicama i Tuzli
Foto: Fena | Vazduh nezdrav u Zenici, Živinicama i Tuzli
Fena

Zenica, Živinice i Tuzla jutros su bili najzagađeniji bh. gradovi i vazduh je na tim područjima bio nezdrav za stanovništvo.

Indeks kvaliteta zraka jutros je u Zenici iznosio 160, Živinicama 156, te Tuzli 155.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH vazduh je jutros bio nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 129, a slična situacija je i na području Ilijaša gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 140, Lukavca 129, Visokog 127, te Dobok Istoka gdje je Indeks kvaliteta vazduha iznosio 104.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvaliteta vazduha osnovana je na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije