Okolina

Pratite nas na Google news

Veliki problemi zbog prošle zime, i BiH u crvenom

Veliki problemi zbog prošle zime, i BiH u crvenom
Foto: NASA | Veliki problemi zbog prošle zime, i BiH u crvenom
N.N.

Prema podacima meteoroloških nacionalnih agencija širom Evrope, od januara do kraja marta bio je najtopliji godišnji kvartal u posljednjih 100 godina. NASA je sad objavila poražavajuće satelitske snimke podzemnih voda.

Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Evropi, koja pokazuje da su, zbog inadprosječno visokih temperatura ove godine, i vrlo malo snijega, podzemne vode vrlo niske. Riječ je o stanju na dan 22. jun 2020.

Zima 2019/2020. bila je u Evropi najtoplija otkako se sistematski mjere temperature. Izvori su bili "suvlji" nego inače, a posljedice takvog stanja dodatno su se pogoršale tokom toplotnog talasa u maju što NASA Earth Observatory naziva "istorijskim".

U izvještaju se usto zaključuje da "prognoze za ljeto 2020. ne izgledaju ništa bolje".

Suša je, navodi se u izvještaju, počela na istoku Evrope početkom proljeća, što je dovelo do toga da su i neke od najvećih rijeka po Evropi tokom proljeća bile ispodp rosječnih vodostaja.

Krajem maja i početkom juna u nekim područjima Evrope uslijedile su snažne oborine. To, međutim, nije bilo dovoljno da do kraja popravi stanje s vlažnošću tla, a posebno nije bilo dovoljno da popravi stanje s podzemnim vodama. Na karti podzemnih voda vidi se da je dio BiH označen tamnocrvenom bojom, koja označava stanje kakvo se inače pojavljuje jednom u 50 godina ili rjeđe.

(N1 Hrvatska)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije