Okolina

Vijek od Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama

Vijek od Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama
Foto: N.N. | Vijek od Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama

Veliki jubilej - 100 godina otkad je, 1920. godine u Parizu, objavljena Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih sunčevim zračenjem, čiji je autor tadašnji profesor Univerziteta u Beogradu i potonji naučnik svjetskog glasa Milutin Milanković, biće obilježen 17. i 18. novembra svečanim i naučno stručnim skupom u Rektoratu umjetnosti u Beogradu i onlajn, najavili su organizatori.

U utorak, 17. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa, biće priređen svečani skup i otvorena izložba Milanković naučnik i vizionar.

Dan kasnije, uz koordinaciju događaja iz prostorija Udruženja "Milutin Milanković", održaće se međunarodna naučno-stručna konferencija u onlajn formatu.

Tom prilikom će biti prezentovano 28 naučnih radova stručnjaka iz Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, SAD , Južnoafričke Republike i Crne Gore.

Program obiležavanja jubileja takođe čine: objava reprint izdanja Milankovićeve teorije iz 1920. godine, publikovanje rada dr Stele Filipi Matutinović Milutin Milanković i njegovo dijelo iz naukometrijske perspektive.

U planu je i izdavanje zbornika radova učesnika naučno-stručnog skupa, produkcija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku Milankovićeve teorije, zatim, postavljanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu za istorijsko mesto od značaja za razvoj fizičkih nauka, ustanovljavanje nagrade "Milutin Milanković", kao i postavljanje izložbe o Milankovićevoj teoriji u zgradi Rektorata, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke i na još nekoliko lokacija od značaja za nauku u Beogradu.

Na svjetski dan klimatskih promjena, 4. novembra, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke postavljena je izložba posvećena Milutinu Milankoviću, što je ujedno označilo početak programa obilježavanja sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije