Okolina

Vijetnam upozorio građane na opasno zagađenje vazduha

Vijetnam upozorio građane na opasno zagađenje vazduha
Foto: Ilustracija | Vijetnam upozorio građane na opasno zagađenje vazduha

HANOJ - Vijetnam je danas upozorio građane da ograniče aktivnosti na otvorenom, jer je kvalitet vazduha u toj zemlji danima, kako se navodi, na "nezdravom nivou".

Nivo opasnih sitnih čestica poznatih kao PM2.5 u vazduhu dva najveća grada - Hanoju i Ho Ši Minu - uporno raste od početka prošlog mjeseca, prelazeći "vijetnamske standarde", saopštili su vladini zvaničnici.

Vlada je za zagađenje okrivila slabu kišu, kao i poljoprivrednike koji su spaljivali ostatke usjeva pirinča kako bi se pripremili za nove zasade, prenosi Reuters i navodi da se u toj zemlji uglavnom koristi ugalj za proizvodnju električne energije.

Prema podacima nezavisnog internetskog indeksa kvaliteta vazduha Er vižual, u Hanoju je očitavanje PM2.5 povremeno premašilo 300 mikrograma po kubnom metru - što je najviše u svijetu.

U preporuci Svjetske zdravstvene organizacije o standardu kvaliteta vazduha stoji da je dozvoljen nivo PM2.5 od najviše 10 mikrograma po kubnom metru.

Zagadjenje bi moglo postati političko pitanje u Vijetnamu, gdje su se ranije održavali protesti protiv degradacije životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije