Okolina

Vlada RS: Prijedlog rezolucije protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u NSRS

Vlada RS: Prijedlog rezolucije protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u NSRS
Foto: Arhiva | Vlada RS: Prijedlog rezolucije protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u NSRS

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta "Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, u opštini Dvor, u Hrvatskoj i uputila je Narodnoj Skupštini RS na usvajanje.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS, prijedlogom rezolucije izražava se protivljenje izgradnji i uspostavljanju ovog nuklearnog objekta, te se utvrđuju osnovni okviri za rješenje navedenog problema.

"Ovom rezolucijom, takođe, utvrđuju se politike i izvršioci daljih aktivnosti, te se ističe potreba da sve nadležne institucije u Republici Srpskoj, kao i u BiH, stručna javnost i akademska zajednica, gradovi i opštine koji se nalaze u slivu rijeke Une, kao i nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, zauzmu jedinstven stav i preduzmu sve aktivnosti na sprečavanju realizacije aktivnosti na navedenoj lokaciji, a s ciljem zaštite interesa Republike Srpske i BiH, kao i zaštite bezbjednosti i zdravlja stanovništva i ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada RS utvrdila i Nacrt zakona o zaštiti prirode, čiji je jedan od prioritetnih ciljeva unapređenje upravljanja postojećim i uspostavljanje novih zaštićenih područja.

"Na osnovu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju Vlada RS je donijela niz odluka o finansiranju posebnih programa koji se tiču nabavke inovativne terapije, lijekova za rijetke bolesti, kao i medicinskih sredstava koji se ne finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Takođe, Vlada Republike Srpske je donijela i dvije odluke koje se tiču direktne podrške porodicama u okviru pronatalitetnih mjera. Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o načinu finansiranja Programa lijekova koji se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za 2024. godinu. Sredstva za finansiranje Programa obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske za 2024. godinu u iznosu od 76.000.000 KM. Vlada je donijela i Odluku o načinu finansiranja Posebnog programa medicinskih sredstava koja se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za 2024. godinu. Sredstva za finansiranje Programa obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske za 2024. godinu u iznosu od 2.000.000 KM", piše u saopštenju.

Ističe se da je donesena Odluka o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2024. godinu u iznosu od 9 miliona KM, kao i Odluku kojom se reguliše način finansiranja Programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje za 2024. godinu, za šta se sredstva takođe obezbjeđuju u budžetu RS za 2024. godinu u iznosu od 3,5 miliona KM.

"Donesena je Odluku o osnivanju zajedničkog upravljačkog tijela za realizaciju projekta Vlada Republike Srbije i Republike Srpske na izgradnji memorijalnih centara posvećenih Jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu. U Upravljačko tijelo, kao predstavnici Republike Srpske, imenovani su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske", piše u saopštenju.

Navodi se da je formiran i zajednički Odbor za realizaciju odluka Upravljačkog tijela za izgradnju memorijalnih centara.

"Za koopredsjednika Operativnog odbora iz Republike Srpske imenovan je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite. U Operativni odbor imenovani su i Danijel Dragičević, šef kabineta predsjednika Republike Srpske, Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture, Zora Vidović, ministar finansija, Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Tanja Tuleković, direktor JU „Spomen –područje Donja Gradina“, Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica. Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period 1.1 - 16.10.2023. godine. Upravni odbor Kompenzacionog fonda je zaključcima odobrio sredstva u ukupnom iznosu od 15.764.178 KM. Kada se uzmu u obzir i isplate iz 2020. godine, 2021. godine i 2022. godine, ukupno isplaćena sredstva za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica korona virusa, interventne nabavke i suzbijanje i iskorjenjivanja afričke kuge svinja zaključno sa 16.10.2023. godine iznose 377.010.707 KM, Kompenzacioni fond Republike Srpske 258.466.100 KM i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske 118.544.606 KM", dodaje se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije