Okolina

Vodostaj Sane najniži u posljednjih nekoliko decenija

Vodostaj Sane najniži u posljednjih nekoliko decenija
Foto: N.N. | Vodostaj Sane najniži u posljednjih nekoliko decenija

SANSKI MOST - U Sanskom Mostu juče je izmjeren vodostaj Sane koji je iznosio 73 centimetara, što je najniži vodostaj ove rijeke u posljednjih nekoliko decenija. Ovakvu pojavu, i to krajem oktobra, ne pamte ni najstariji Sanjani, a ona je uzrokovana dugim sušnim periodom i nedostatkom padavina.

Također, zanimljivo je kako tokom čitavog ljeta nije izmjeren tako nizak vodostaj, što je pojava koja zabrinjava i može se dovesti u vezu s klimatskim promjenama u svijetu, ali i brojnim drugim faktorima koji su u vezi s načinom kako se odnosimo prema prirodi.

Prema riječima Muhameda Zukića, koji je jedan od starijih Sanjana, rijeka Sana je iz godine u godinu sve plića.

"Prije stotinu godina Sana je bila plovna rijeka i njome se vršio transport robe. Sada, na istom mjestu gdje su se nekada vezale lađe, Sanu je moguće pregaziti s jedne na drugu obalu", kaže Zukić za "Nezavisne".

U ovakvim uslovima posebno je otežan život ribljeg svijeta, zbog čega se riba grupiše u dubljim vodama te je značajno olakšan njen izlov.

Zbog toga su u Društvu sportskih ribolovaca "Sana" značajno pooštrili kontrolu ribolova na Sani i njenim pritokama, a pojačan je rad ribočuvarskih službi i policije na terenu.

Protivnici izgradnje hidroelektrana na Sani kažu kako je trenutno stanje najbolji argument protiv eventualne gradnje pomenutih energetskih objekata jer bi Sana u protivnom potpuno presušila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije