Okolina

Voštani otpad sa groblja postaje veliki problem

Voštani otpad sa groblja postaje veliki problem
Foto: N.N. | Voštani otpad sa groblja postaje veliki problem

LJUBLJANA - Slovenci godišnje na grobovima najmilijih prisluže 16 miliona svijeća, osnosno osam po glavi stanovnika, po čemu su treći u EU, odmah iza Poljaka i Hrvata.

Međutim, "otpadne svijeće" predstavljaju veliki ekološki problem koji se posebno pojavljuje pred dan Svih svetih.

Tada se na grobljima nađe oko 1.200 tona otpadnih svijeća, a problem sa kojim se susreću oni koji se bave njihovom preradom je veliki, iako je Slovenija jedina država u Evropi koja ima uredbu kojom je regulisano zbrinjavanje otpadnog voska.

Akumuliranje velike količine otpadnih svijeća sa grobova, Slovenija sada namjerava da riješi posebnim zakonom, kojim će za odvoz otpadne ambalaže biti namijenjeno 3,6 miliona evra.

Državna revizija pokazala je prošle godine da Slovenija na području odlaganja i recikliranja otpadnih svijeća nije uspješna niti sprovodi mjere za smanjivanje njihove upotrebe.

Sve više Slovenaca kupuje elektronske svijeće, ali je kod njih problematična reciklaža otpadne plastike, a tu je i problem baterija koje, takođe, treba odložiti kao otpad.

Mnogi za neefikasno odlaganje i reciklažu otpada sa groblja krive državu i napominju da odgovarajuća državna agencija za životnu sredinu još nije riješila molbe više preduzetnika koji su se prijavili za koncesiju prerade otpadnih svijeća.

Pet specijalizovanih firmi u Sloveniji zaradilo je, tokom prošle godine, tri miliona evra na svijećama.

Sve popularnije su svijeće na tečni vosak, koje su ekološki prikladnije i ekonomski isplativije, jer se mogu koristiti više puta, navode slovenački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije