Okolina

WMO: Protekla decenija bila gotovo sigurno najtoplija

WMO: Protekla decenija bila gotovo sigurno najtoplija
Foto: Tanjug | WMO: Protekla decenija bila gotovo sigurno najtoplija

Protekla decenija je gotovo sigurno bila najtoplija, upozorili su danas meteorolozi, ističući mračnu sliku nestalog morskog leda, razornih toplotnih talasa i invazivnih mora u izvještaju koji je objavljen na samitu o klimi u Španiji.

U godišnjoj proceni klime na Zemlji koju je sačinila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) naglašava se da je cilj dvonedjeljnih razgovora da se podupre Pariski sporazum iz 2015. kako bi se spriječilo katastrofalno globalno zagrijvanje, prenio je Reuters.

Toplotni talasi i poplave koji su se ranije dešavali jednom u vijeku postaju redovni dogadaji, naveo je u saopštenju generalni sekretar WMO Peteri Talas.

Zemlje od Bahama preko Japana do Mozambika pretrpile su efekat razornih tropskih ciklona, dok su šumski požari zahvatili Arktik i Australiju, dodao je on.

U izvještaju se navodi da su prosječne temperature tokom proteklih pet i 10 godina gotovo sigurno najviše među zabilježenima.

Tekuća 2019. godina je druga ili treća najtoplija godina, dok je morska voda 26 odsto kiselija nego na početku industrijske ere zbog čega su degradirani morski ekosistemi.

U izvještaju se navodi i da se arktički morski led približio rekordno niskom nivou u septembru i oktobru, a na Antarktku je, takođe, nekoliko puta primjećen rekordno nizak nivo leda ove godine.

Klimatske promjene su ključni pokretač porasta gladi u svijetu pri čemu je bilo ugroženo više od 820 miliona ljudi 2018. godine, istakuto je u izveštaju WMO. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije