Okolina

Zabrana automobila radikalan prijedlog aktivista u Glazgovu

Zabrana automobila radikalan prijedlog aktivista u Glazgovu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Zabrana automobila radikalan prijedlog aktivista u Glazgovu
Tanjug

​GLAZGOV - Dok se proizvođači automobila i vlade nekih zemalja udružuju oko novog cilja klimatskog samita u Glazgovu - drastično masovnije upotrebe električnih vozila, aktivisti upućuju učesnicima samita radikalan apel - da se jednostavno odreknu upotrebe svih vrsta automobila.

S novim ciljem postupnog smanjivanja prodaje novih automobila na benzin i dizel u narednih 20 godina, više desetina zemalja i automobilskih kompaja iskoristilo je samit UN COP26 da promoviše prodaju električnih vozila s ciljem globalnog smanjivanja emisije štetnih gasova, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

"Ovo je velika transformacija. Smatramo da je ovo i velika šansa za otvaranje novih radnih mjesta", ocijenio je Omar Algabra, ministar trgovine Kanade.

Sintija Vilijams, menadžerka sektora za politiku zaštite životne sredine u američkom automobilskom gigantu Fordu, pozvala je države da pruže podršku prodaji električnih automobila širom svijeta.

"Sada nam trebaju ovakva vozila, trebaju nam potezi koji će odgovarati našim ambicijama", rekla je Vilijamsova i predočila da je neophodno razvijati infrastrukturu za masovno, globalno uvođenje električnih vozila.

"Što više ljudi mora da uđe u takva vozila i niko ne smije da zaostaje", poručila je Sintija Vilijams.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije