Okolina

Zbog uglja u balkanskim elektranama preminulo 19.000 ljudi

Zbog uglja u balkanskim elektranama preminulo 19.000 ljudi
Foto: Pixabay | Zbog uglja u balkanskim elektranama preminulo 19.000 ljudi
Srna

​Zagađenje izazvano upotrebom uglja u elektranama u zemljama zapadnog Balkana dovelo je do smrti gotovo 19.000 ljudi u Evropi u posljednje tri godine, navodi se u izvještaju nevladine organizacije "CEE benkvoč netvork" i Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

U izvještaju se navodi da su ovi smrtni slučajevi registrovani u zemljama članicama EU, uključujući Italiju, Rumuniju i Mađarsku.

Zagađenje dolazi iz elektrana koje prelaze zakonito ograničenje zagađivanja ili ograničenja radnog vremena u BiH, Srbiji, samoproglašenom Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Autori izvještaja smatraju da EU, osim posljedica po zdravlje, snosi određeni dio odgovornosti jer je uvoznik struje iz tog regiona.

Iako uvezena struja čini samo mali dio one koja se koristi, njena proizvodnja u tim elektranama može da bude ekstremno štetna kada je riječ o zagađenju.

Prema izvještaju, proizvodnja struje u zemljama Balkana je oko 300 puta intenzivnija kada je riječ o proizvodnji zagađivača sumpor-dioksida u odnosu na zemlje EU, prenio je "Evronjuz".

Sumpor-dioksid je veliki zagađivač vazduha i ima značajan negativan uticaj na ljudsko zdravlje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije