Okolina

Zelene klupe koje upijaju smog postavljene u Londonu

Zelene klupe koje upijaju smog postavljene u Londonu
Foto: Ilustracija | Zelene klupe koje upijaju smog postavljene u Londonu
N.N.

Zagađenost velikih evropskih gradova sve nas zabrinjava, a globalno zagrijavanje i veliki broj vozila sve više utiču na kvalitet življenja, zbog čega je London postavio "zelene" klupe koje služe i kao filteri jer upijaju zagađenje iz vazduha, pišu britanski mediji.

Kvalitet vazduha u glavnom gradu Velike Britanije veoma je loša, a zagađenost u posljednje vrijeme prelazi granice koje je postavio EU. Nastojeći što uspješnije riješiti problem londonski gradski oci odlučili su postaviti CityTree klupe ispred trgovina s organskom hranom i popularnih kafića u ulici Glass house koja se nalazi u blizini Piccadillyja.

S obzirom na to da je spojena na internet, zelena klupa prikazuje podatke o kvalitetu vazduha, temperaturi, kvaliteti vode i vlažnosti tla. Funkcioniše uz pomoć mahovine i drugih biljaka koje uklanjaju ugljen-dioksid, prašinu i gasove iz vazduha. Sadrži solarne ploče koje je opskrbljuju energijom, a napravljena je od čvrstih materijala da bi bila otporna na moguće udarce vandala.

Zelena klupa proizvedena je u njemačkoj kompaniji Green City Solutions. Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača djeluje poput 275 pravih stabala te godišnje može filtrirati do 265 tona ugljen dioksida i ostalih čestica.

Osim u Londonu, klupe su ranije postavljene u Hong Kongu, Amsterdamu, Parizu i u Oslu. Proizvođač želi uvesti tehnologiju iz CityTree klupa u zgrade kako bi se u velikim gradovima redovno regulisao kvalitet i temperatura vazduha. Nadaju se da će uz pomoć nove tehnologije uspjeti ublažiti nepovoljan uticaj zagađenja vazduha na zdravlje stanovnika.

(hrt.hr)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije