Okolina

Zeleno gorivo prvi put na Aerodromu "Hitrou"

Zeleno gorivo prvi put na Aerodromu "Hitrou"
Foto: Tanjug/AP | Zeleno gorivo prvi put na Aerodromu "Hitrou"

Britanski Aerodrom "Hitrou" prvi put će koristiti održivo gorivo za avione u okviru testa uoči samita bogatih država Grupe sedam (G7) sljedeće sedmice.

Gorivo, koje proizvodi finska kompanija "Neste", a isporučuje "Vitol", potpuno je napravljeno od obnovljivog i održivog otpada poput jestivog ulja i životinjskih masti, saopštili su danas Aerodrom i ove kompanije u zajedničkoj izjavi.

Isti izvor navodi da će ovo voditi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i do 80 odsto u poređenju sa redovnim avionskim gorivom.

Isporuka zelenog goriva započela je danas i biće uvrštena u glavnu zalihu goriva Aerodroma. Ukupan obim biće ekvivalentan broju od 10 letova na kratkim relacijama.

"Oduševljeni smo što je 'Hitrou' prvi glavni aerodrom u Velikoj Britaniji koji je uspješno uvrstio održiva goriva za avione", rekao je generalni direktor "Hitroua" Džon Holand-Kej.

"Vitol", najveći svjetski nezavisni trgovac naftom, dobavljač je goriva za "Hitrou" preko svoje kompanije "Vitol Aviation" i očekuje da isporuči još više obnovljivih mlaznih goriva uoči 26. Konferencije UN o klimatskim promjenama (COP26) u Glazgovu kasnije ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije