Okolina

Zemlja će uskoro biti u ledenom zagrljaju

Zemlja će uskoro biti u ledenom zagrljaju
Foto: N.N. | Zemlja će uskoro biti u ledenom zagrljaju
N.N.

Naučnik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj istoriji i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.

Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze.

"Trend hlađenja je očigledan," kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli”. " Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju.

Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri ( otkako su počela kosmička istraživanja)."

Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd”, koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.

Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.

"Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu," objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi “to moglo da se dogodi za nekoliko mjeseci”.

(Kurir)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

Miki.cc28

NASA sve zna. Ona putuje satelitima koji razvijaju brzinu 64.543 km/h, vidi planete udaljene po 12 i vise svjetlosnih godina, ona zna šta je ispod površine Marsa, ... jednostavno rečeno: PRAVE NAS BUDALAMA. Time Ameri žele da pokazu koliko su superiorni i mocni, a mi sitna raja treba da im se klanjamo, da ih obozavamo i da im se ni slucajno ne usprotivimo, jer cemo dobiti jos kog Milosrdnog anđela, mozda i malo goreg, ne onoga sa osiromašenim uranijumom, nego sa vrlo obogaćenim.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije