Okolina

Pratite nas na Google news

Zemlja izgubila 28 triliona tona leda od 1994, šta su posljedice

Zemlja izgubila 28 triliona tona leda od 1994, šta su posljedice
Foto: Pixabay | Zemlja izgubila 28 triliona tona leda od 1994, šta su posljedice
Tanjug

Sa površine planete Zemlje nestalo je ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine, a do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu, Edinburgu i Londonu opisali su količinu gubitka leda riječju "zapanjujuće", piše Gardijan.

"Ako se glečeri i ledene ploče nastave da tope ovom brzinom, svaki centimetar porasta nivoa mora značiće da će oko milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova", objasnio je profesor Endi Šefard sa Univerziteta Lids.

Naučnici ukazuju da otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje sposobnost Zemlje da reflektuje sunčevu radijaciju nazad u svemir. Led nestaje, a more ili tlo izloženo ispod njega upijaju sve više toplote, povećavajući tako zagrevanje planete.

"U prošlosti su istraživači proučavali samo pojedina područja, poput Antarktika ili Grenlanda, posmatrajući gdje se i koliko led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio cijelu površinu Zemlje. Ono što smo pronašli nas je ostavilo bez teksta", rekao je Šefard.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije