Okolina

Zemljina osa se počela pomjerati, naučnici misle da znaju i zašto

Zemljina osa se počela pomjerati, naučnici misle da znaju i zašto
Foto: Pixnio | Zemljina osa se počela pomjerati, naučnici misle da znaju i zašto

​Naučnici neprestano otkrivaju nove pojave o Zemlji, nedavno su otkrili da voda polako curi prema dole s površine, a ranije ove godine dokučili su i da se duboko ispod površine krije i jedan masivni okean. Sada su stručnjaci otkrili da se Zemljina osa počinje pomjerati iz razloga koji niko nije predviđao.

Esencijalno, nagib Zemlje mijenja se tokom vremena. Prije nekoliko godina, naučnici su to pripisivali globalnom zatopljavanju i otapanju ledenih kapa na polovima.

Međutim, stručnjaci su objavili nova istraživanja koja sugerišu da crpljenje podzemnih voda igra veću ulogu nego što se ranije smatralo. Polovi Zemlje mogu se pomjerati s topljenjem ledenih pokrova. Međutim, iscrpljivanje podzemnih voda uzrokovano navodnjavanjem takođe može učiniti da se dogodi isto.

Posljedice

Iako se stvari odvijaju sporo, sjeverni pol se postepeno pomjera prema smjeru Ujedinjenog Kraljevstva, a fenomen teoretski ima kapacitet da tokom vremena promijeni godišnja doba na Zemlji.

Najviše zabrinjavaja, međutim, jest ono što nova studija objavljena u "Geophysical Research Letters" sugeriše o načinu na koji trošimo prirodne resurse Zemlje, posebno kada je riječ o korištenju slane vode na dehidriranim zemljištima.

Ki-Veon Seo je ko-lider studije. Ona je na ovu temu rekla u saopštenju: "Osa Zemlje zapravo se puno mijenja. Naše istraživanje pokazuje da među uzrocima povezanima s klimom, redistribucija podzemnih voda zapravo ima najveći uticaj na pomjeranje rotacije ose", prenosi "Klik"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije