Okolina

Zenica, Tuzla i Jajce najzagađeniji gradovi

Zenica, Tuzla i Jajce najzagađeniji gradovi
Foto: Ilustracija | Zenica, Tuzla i Jajce najzagađeniji gradovi

SARAJEVO - Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH jutros je povećana, a među najzagađenijim su Zenica gdje je indeks kvaliteta vazduha ocijenjen kao nezdav i iznosio je 185, zatim u Tuzli 177 i Jajcu 156, podaci su internet stranice "Zrak.ekoakcija".

Kada je indeks kvaliteta vazduha okarakterisan kao nezdrav moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Nezdrav vazduh za osjetljive kategorije jutros u 7.00 časova bio je u Kaknju, gdje je indeks iznosio 132, dok je umjereno zagađeno bilo u Ilijašu 96, Sarajevu 94 i Goraždu 62.

Dobar vazduh jedino je bio u Lukavcu, sa indeksom kvaliteta od 25.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju "Eko akcija" u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije