Okolina

Znate li šta bi se dogodilo kada bi nestale sve ose na svijetu?

Znate li šta bi se dogodilo kada bi nestale sve ose na svijetu?
Foto: Pixabay | Znate li šta bi se dogodilo kada bi nestale sve ose na svijetu?

Njihov gubitak ne znači samo gubitak jedne vrste kukaca, već vrlo složenog društva koje ima i iznenađujućih sličnosti s našim.

U tom društvu, sve ose imaju određenu ulogu: bilo da je riječ o osi kraljici, onoj koja brine o nemoćnima, osama čuvarima, pa i dadiljama. One su puno pametnije nego što mislimo.

Tako neke ose jedna drugu mogu prepoznati po licu, tako da znaju prepoznati gdje je njihovo mjesto u hijerarhiji te jesu li među prijateljski ili neprijateljski nastrojenim.

Možda niste znali: Ose je moguće trenirati da prepoznaju eksploziv ili ilegalne droge. One su ujedno i ključan predator, a gubitak bilo koje vrste predatora može imati ozbiljan efekat na ekosistem.

Jedan od razloga je i to što ose štite ekosistem, usjeve i druge vrste od pauka, stonoga, gusjenica, uši i muha. Štaviše, samo u Velikoj Britaniji, ose godišnje ulove oko 14 miliona kilograma insekata. Većinu ulova nose kući da bi nahranile mlade. 

Dakle, bez osa, mnoge bi biljke ostale nezaštićene, a porastao bi i broj "nepozvanih" kukaca u našim domovima.

Zbog klimatskih promjena i korištenja pesticida, u zadnjih 30 godina značajno se smanjio broj pčela na svijetu, a sada i ose prolaze kroz isti test. 

Studije pokazuju da ljudi pčele povezuju s pozitivnijim nježnijim slikama, kao što su med, cvijeće i polen, dok ose izazivaju negativne emocije kad se sjetimo zujanja, uboda i reakcija na koži koje se često jave. Ali, to nije fer, jer ose učestvuju u mnogim aktivnostima u kojima učestviju i pčele.

Ose su takođe važne za prenošenje polena. Štaviše, da ne postoje, vjerovatno bismo već izgubili više od stotinu cvjetnih vrsta, posebno orhideja, ali i smokava.

To možda ne zvuči alarmantno, ali svaka ta vrsta smokve zavisi od vlastite vrste polena i oplođivanju koje provode ose. Opet, više od hiljadu vrsta tropskih ptica i sisara zavisi od smokava, pa njihovo preživljavanje posredno zaisi i od - osa.

Postoje hiljade vrsta osa. Neke od njih rade u tišini. Štaviše, tek oko jedan posto osa zapravo zuji oko hrane i pića koje ste donijeli na piknik.

A najružnija osobina s kojom ih povezujemo je mogućnost da nas ubodu. Ali, taj ubod ima i zanimljiv hemijski sastav, za koji su neke laboratorijske studije pokazale da može imati antikancerogena svojstva. 

Dakle, puno toga nam mogu ponuditi. Dok vani lete oko vaše hrane, vjerovatno koriste zadnju trećinu svog života, koji traje od dvije nedjelje do mjesec dana.

Naime, kad kraljici više nisu potrebni, moraju napustiti gnijezdo. Ukratko, postaju beskućnice, bez posla i u očajničkoj su potrazi za injekcijom slatkog, koja bi im produžila život. 

Koliko god vas prvi pogled na osu naveo na paniku i na to da je zgnječite rukom, zbog mogućnosti da vas ubode, zastanite i posmatrajte to veličanstveno biće od kojeg mnogo toga zavisi, predlažu u videu objavljenom na portalu Ideas.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije