Okolina

Zubi ajkule ukazuju na klimatsku krizu prije 325 miliona godina

Zubi ajkule ukazuju na klimatsku krizu prije 325 miliona godina
Foto: NHM Wien, Alice Schumacher | Zubi ajkule ukazuju na klimatsku krizu prije 325 miliona godina
Fena

Naučna studija Prirodonjačkog muzeja (NHM) u Beču pokazala je da su na praistorijske ajkule uticale klimatske promjene.

Prije 325 miliona godina u Koruškom moru, prostoru današnjih Karnskih Alpa, plivale su praistorijske ajkule. Između 1989. i 2015. godine sakupljači fosila su pronašli zube najstarijih ajkula u Austriji.

Kretanje kontinenata nije stvaralo samo planinske lance, već je imalo i velikog uticaja na morsku faunu. Kada su se počeli sudarati superkontinenti Evroazija i Gondvana u blizini ekvatora između kopnenih masa nastao je tropski obalni pojas. To su bila staništa najstarijih ajkula u Austriji, čiji se geološki ostaci danas nalaze u Karnskim Alpama. Naučne analize ostataka su pokazale da su do prvog masovnog izumiranja među praistorijskim ajkulama dovele upravo klimatske promjene.

Period karbona, prije 360 miliona godina, obilježavale su drastične klimatske promjene. Na polovima su se konstantno stvarale ledene kape, a nivo mora je dramatično opadao. Neposredno prije prve velike glacijacije, klimatske promjene su dovele do masovnog izumiranja praistorijskih ajkula. Nakon kratke faze oporavka uslijedio je drugi talas izumiranja. Otapanje leda poslije vrhunca u periodu zaleđivanja prouzrokovalo je stvaranje novih staništa koje su slatkovodne ajkule naselile.

"Ajkule koje su živjele u morima sporo su se oporavljale, dok su se slatkovodne ajkule u rijekama i jezerima kontinenata brzo razmnožavale i uticale na povećanje diverziteta", objašnjava Iris Feichtinger, sa Prirodnjačkog muzeja u Beču.

Ova studija je objavljena u stručnom časopisu "Journal of Vertebrate Paleontology", saopštio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije