Svemir

Centar za obuku Jurij Gagarin: Zahtjevni treninzi do zvanja kosmonauta

Centar za obuku Jurij Gagarin: Zahtjevni treninzi do zvanja kosmonauta
Foto: Anadolija | Centar za obuku Jurij Gagarin: Zahtjevni treninzi do zvanja kosmonauta

MOSKVA - Svemirska avantura ruskih kosmonauta počinje nakon stroge i zahtjevne obuke u Centru za obuku kosmonauta Jurij Gagarin.

Centar nazvan po prvom čovjeku koji je boravio u svemiru Juriju Gagarinu, smješten je oko 20 kilometara od Moskve i riječ je o ustanovi za obuku ruskih kosmonauta koji se na taj način pripremaju za let u svemir.

Posada ima priliku upoznati se s kapsulom Soyuz i kopijom Međunarodne svemirske stanice (ISS). Kosmonauti koji uspješno prođu obuku, u određenim vremenskim intervalima budu poslani u svemir.

Novi tročlani tim koji je prošle sedmice poslan na ISS kosmonaut Sergej Prokopjev, astronautica Američke svemirske agencije (NASA) Serena Aunon-Chancellor, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Alexander Gerst, kao i prethodni tim Rus Anton Škaplerov, Amerikanac Scott Tingle i Japanac Norishige Kanai samo su neka od imena koja su prošla obuku u ovom centru.

Kandidati za kosmonaute moraju imati diplome inženjera ili završenu obuku za pilota, a obuku za kosmonauta moguće je početi tek nakon određenih eksperimenata.

Obuka traje šest godina, a obuhvata širok spektar od osnovne obuke o svemiru do fizičkih prirema. Na kraju svake godine, kao i na kraju završenih ciklusa treninga, organizuju se ispiti, a kandidati koji budu uspješni imaju priliku da postanu kosmonauti.

Instruktor viši inženjer Viktor Suvorov izjavio je kako u centru postoje pripreme za sve procese od lansiranja do povratka na Zemlju.

Suvorov je kazao kako je povratak iz svemira posebna vrsta obuke i da kosmonauti moraju naučiti kako preživjeti bez obzira na životne uslove u kojima se nađu prilikom slijetanja.

"Posada koju smo posljednju obučili u svemir je otputovala 6. Juna", podsjetio je Suvorov.

Kosmonaut Sergej Revin od malih nogu sanja o putovanju u svemir. Kazao je kako oni koji žele učestvovati u obuci moraju dobro poznavati engleski i ruski jezik.

Samo poznavanje jezika nije dovoljno, potrebna je i određena fizička spremnost.

"Postoje određeni standardi. Riječ je o nivou na kojem se postaje kosmonaut. To znači moći trčati kilometar za 3,5 minuta, moći istrčati 100 metara za 13 sekundi. Postoje i određeni standardi za visinu i težinu. Ako ste previsoki, ili imate problem s težinom, ili ako ste sitnije građe, svemirsko odijelo vam neće odgovarati", pojasnio je Revin.

Andrej Kuritsin, šef Istraživačkog instituta Centra za obuku kosmonauta Jurij Gagarin, kazao je kako kosmonauti prolaze obuku o tome šta trebaju raditi u svemirskoj stanici i s kakvim načinom života će se susreti.

Dodao je kako je čitav svijet spoznao važnost leta u svemir, zbog čega su razvijeni svemirski programi.

Podsjetio je kako je Međunarodna svemirska stanica pod vodstvom 15 zemalja.

"Istovremeno, postoji mogućnost da i druge zemlje ugovorno lete i šalju astronaut", pojasnio je Kuritsin.

Juri Gagarin je u svemir otputovao 12. aprila 1961. u letjelici Vostok, a Rusija je od tada nastavila održavanje svemirskih misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije