Svemir

NASA odabrala datum lansiranja američkih astronauta američkim raketama s američkog tla

NASA odabrala datum lansiranja američkih astronauta američkim raketama s američkog tla
Foto: Nasa | NASA će 27. maja ponovo lansirati američke astronaute sa američkog tla

NASA i SpaceX izabrali su 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) iz Sjedinjenih Država od 2011. godine.

NASA će 27. maja ponovo lansirati američke astronaute sa američkog tla, napisao je vođa svemirske agencije Jim Bridenstine na Tvitteru.

Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya u svemirskoj letjelici Crew Dragon koju je izradio SpaceX će prema ISU-u ponijeti raketa Falcon 9. Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

Ova misija će odrediti valjanost transportnog sistema SpaceX-a, uključujući lansirnu rampu, raketu, svemirsku letjelicu i operativne kapacitete. Ovo će takođe biti prvi put da će NASA astronauti testirati svemirsku letelicu u orbiti, saopštila je NASA.

ISS se nalazi u orbiti oko 400 kilometara iznad Zemlje, a uglavnom se izamjenjuju američka i ruska posada koja sprovode naučna istraživanja.

Od 2011. godine ruske kapsule Sojuz bile su jedino sredstvo transporta astronauta do ISS-a i nazad na Zemlju, pošto je bila prizemljena flota američkih raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije