BiH

Akcija "Damask": Dvadesetdevetogodišnjak uhapšen zbog terorizma

Akcija "Damask": Dvadesetdevetogodišnjak uhapšen zbog terorizma
Akcija "Damask": Dvadesetdevetogodišnjak uhapšen zbog terorizma

SARAJEVO - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u nastavku akcije kodnog naziva „Damask“, na području Sarajeva uhapsili A.I. (1987) i pretresli objekte koje koristi s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

"Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH", navedeno je u saopštenju SIPA.

Osoba inicijala A.I. lišena je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organiziranje terorističke grupe“ u vezi sa  krivičnim djelom terorizam.

"Konkretno, ova osoba sumnjiči se da je u periodu od 2012. do 2014. godine u više navrata boravila na području Sirije i Iraka i učestovala u oružanim sukobima boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija", stoji u saopštenju.

Prikupljeni su i dokazi da je osumnjičeno lice bilo uključeno u ilegalno transportovanje državljana BiH na teritoriju Sirije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Lice čiji su inicijali A.I. uhapšeno je po nalogu Tužilaštva, a policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH vrše pretres stambenih prostorija i objekata koje koristi osumnjičeni.

Meta pretresa su stan na području sarajevske opštine Novi Grad, automobil, računar i inoformatička oprema koju koristi osumnjičeno lice.

Od ovog lica će biti oduzeti svi materijali i dokazi koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuje, nakon čega će uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu,  biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

"SIPA u saradnji sa partnerskim agencijama nastavlja aktivnu borbu protiv terorizma i srodnih krivičnih djela, s ciljem otkrivanja svih počinilaca i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti", saopštili su iz SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije