Hronika

Poznata imena uhapšenih u akciji "Damask"

Poznata imena uhapšenih u akciji "Damask"
Poznata imena uhapšenih u akciji "Damask"

SARAJEVO - Pripadnici Sipe uhapsili su danas Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića koji se dovode u vezu sa terorizmom.

Kako  saznaje Srna od izvora bliskih agencijama za provođenje zakona u BiH, uhapšeni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u tim zemljama na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija. 

U akciji kodnog naziva "Damask", koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Sipe pretresli su više objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je ranije iz Sipe. 

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

U sjedištu Sipe formiran je operativni štab akcije koji koordiniše cjelokupne aktivnosti na terenu. 

Akcija "Damask", u kojoj učestvuje više od 100 policijskih službenika, izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. 

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije Sipe, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, shodno uputstvima postupajućeg tužioca, biti odlučeno o njihovom daljem statusu. 

U saopštenju se dodaje da od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Sipa kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na sirijsko i druga strana ratišta. 

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj lica koja se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima, napominju iz Sipe.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u opsežnoj istrazi, koja se provodi u saradnji sa policijskim i bezbjednosnim strukturama u BiH i drugim zemljama, prikupljeni dokazi da je veći broj osumnjičenih tokom 2013. godine boravio na području Sirije i učestvovao u oružanim sukobima. 

Za određen broj osumnjičenih, prikupljeni su dokazi da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH, pa će u okviru pretresa biti oduzet dokazni materijal.

U okviru ovog predmeta, Tužilaštvo BiH i policijske i bezbjednosne agencije u BiH provode sveobuhvatnu istragu u saradnji sa partnerskim agencijama u drugim zemljama, jer je procesuiranje predmeta za krivična djela teorizma od izuzetne važnosti za globalnu bezbjednosnu situaciju i međunarodni ugled BiH, navodi se u saopštenju. 

Dva lica predata Tužilaštvu BiH

Lica čiji su inicijali S.I. i M.T koja su uhapšena u okviru današnje akcije "Damask" predata su Tužilaštvu BiH, nakon izvršene kriminalističke obrade i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, saopšteno je iz Sipe.

"Nad preostalih devet osumnjičenih i dalje traje kriminalistička obrada", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije