BiH

Akcija Damask: SIPA uhapsila dva bivša borca Islamske države

Akcija Damask: SIPA uhapsila dva bivša borca Islamske države
Akcija Damask: SIPA uhapsila dva bivša borca Islamske države
S.V.

SARAJEVO - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili slobode lica inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Kozarske Dubice nakon što su isporučena iz Turske.

Navedena lica lišena su slobode po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH „Organizovanje terorističke grupe“, u vezi sa članom 201. KZ BiH „Terorizam“.

 Navedena lica sumnjiče se da su u proteklom periodu boravila na sirijskom ratištu, gdje su učestvovala u oružanim sukobima na strani ISIL-a.

 Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom (GP BiH, OSA i FUP) i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedenih lica iz Turske nakon što su tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom  daljem statusu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije