BiH

Dodik: Odbaciti sporazum s Velikom Britanijom, ta zemlja je radila protiv srpskog naroda

Dodik: Odbaciti sporazum s Velikom Britanijom, ta zemlja je radila protiv srpskog naroda
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Odbaciti sporazum s Velikom Britanijom jer je ta zemlja radila protiv srpskog naroda

BANJALUKA – Narodna skupština RS treba da stavi veto na trgovinski sporazum BiH s Velikom Britanijom jer su institucije RS utvrdile da se sporazumom ne poštuju dejtonske nadležnosti i zato što Velika Britanija radi na štetu srpskog naroda, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH..

On je na sjednici NS RS posvećenoj vetu koji je na sjednici Predsjedništva BIH uložio na ovaj sporazum rekao da je RS svjesna loših poteza Pedija Ešdauna, bivšeg visokog predstavnika koji je nametao odluke štetne po RS, kao i zbog prijedloga Velike Britanije da se, kako je rekao, srpski narod proglasi genocidnim rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, a koji je, kako je naglasio, spriječen prijateljskom intervencijom Rusije.

Dodik je rekao da ovo nije predložio zbog ličnog hira, već zbog činjenice da je on očigledno štetan, a da sporazum može biti podržan kad se uvaže interesi RS.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da RS podržava trgovinski sporazum s EU jer RS teži evropskim integracijama i zato jer ima podršku od strane EU, ali da bi Velika Britanija htjela da ima sličan sporazum, a da ne daje nikakve benefite.

Mazalica je rekao da je ovaj sporazum rezultat britanskog lobija u BiH, koji prvenstveno radi za bošnjačke interese.

"Ako ne dođe do podržavanja veta onda će politika biti istjerana na čistac i biće evidentno da postoji diplomatski uticaj Velike Britanije na pojedine poslanike“, rekao je Mazalica.

Senad Bratić, iz poslaničke grupe Zajedno za BiH je rekao da njegova grupa neće podržati ovaj veto jer smatra da bi on vodio u izolaciju BiH, i poručio da se sporazumi ne trebaju potpisivati na osnovu emocija nego na osnovu interesa.

Bratić je rekao da je isti sporazum ponuđen ostalim zemljama u regionu od kojih su ga četiri već potpisali, a Crna Gora je u završnoj fazi dogovora sa Velikom Britanijom.

Rekao je da bi nepotpisivanje ovog sporazuma dovelo BiH u izolaciju i štetilo firmama iz BiH koje posluju s tom zemljom.

Duško Ivić, šef Kluba DNS-a, je rekao da je mehanizam vitalnog nacionalnog interesa Dodik namjerno devalvirao, i podsjetio da je on pokretan zbog raznih pitanja za koja je ustvrdio da nisu interes RS.

"Mehanizam se koristi za obračun u Predsjedništvu BiH između članova Predsjedništva gdje njihov svjestan nerad i sukob radi oportunizma i zagađenja političke situacije u BIH, obično pred izbore koristi u lične svrhe", rekao je Ivić.

Ivić je rekao da se u Srpskoj "srbuje" a onda se u Briselu usaglasi dokument koji je na štetu Republike Srpske i entitetskog glasanja.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a, rekla je da su Savjet ministara i Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem čelu su predstavnici RS ovaj dokument usvojili, a nisu reagovali na primjedbe koje je iznio Dodik u svom izlaganju.

"Na ovo je trebalo da reaguju predstavnici srpske reprezentacije u Sarajevu, a ne da mi u NS RS moramo da obavljamo njihov posao za koji su oni dobro plaćeni", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da su slični problemi u svim dokumentima koji su do sada potpisivani, pa je upitala šta će se desiti s tim sporazumima i hoće li se oni poništavati.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, je rekao da je SNSD učestvovao u prenosu nadležnosti u prošlosti, a odbili su da provedu zaključke NS RS o vraćanju nadležnosti u oblasti vojske, indirektnih poreza i pravosuđa.

"Nijednu barijeru nemate da uvedete agenciju za lijekove RS, pa što to ne uradite? Ne provodite svoje zaključe", rekao je Stanić.

Upitao je šta je sporno u dokumentu, osim onog što se odnosi na jezik i neke formalne stvari.

"Tvrdim odgovorno da ovaj ugovor ako nije štetan po Srbiju, nije štetan ni po RS", rekao je Stanić, i upitao da li je RS prestala da podržava politiku Srbije.

Srđan Todorović, predsjednik Kluba SP u Narodnoj skupštini Srpske, je rekao da Republika Srpska ne može da prihvati da se na ovaj način krše temeljni principi na kojima počiva uvažavanje institucija RS.

"Naše institucije su ukazale na tehničke propuste i probleme i zbog toga smatramo da ovakav sporazum nije dobar", rekao je Todorović.

On je istakao da niko ne kaže da je protiv sporazuma sa Velikom Britanijom, već da je problem u načinu na koji je on napravljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije