BiH

Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH

Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH
Foto: RTRS | Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom: Razgovarali smo i o situaciji u BiH

Ovo je bio jedan dobar sastanak i jedno dobro gostoprimstvo ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

Јedna o tema na sastanku bila je i situacija u BiH koju, naveo je Dodik za RTRS, Čavušoglu dobro poznaje.

"Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da napravimo određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH", poručio je Dodik nakon sastanka sa Čavušogluom u Istanbulu.

Nezaobilazna tema bila je procjena i ocjena političke situacije u Ukrajini.

"Moram da kažem da sa Turskom dijelimo značajne stavove i vrijednosti. Cijenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje", naglasio je Dodik.

Dodik izjavio i da je dogovoren isti tretman za isporuku BiH đubriva iz Turske za jesenju sjetvu, kao što je to bilo i za proljećnu.

On je rekao da je zahvalio i turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu sa kojim je ranije razgovarao, a i ministru Čavušogluu koji je dao podršku tome da se đubrivo iz Turske, koja inače uvozi iz Rusije i Ukrajine, u svojim kotama obezbijedi BiH, što je ona i u činila i dala BiH određenu količinu đubriva koje je iskorišteno u proljećnoj sjetvi.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je na sastanku, koji je ocijenio dobrim, razgovarano i o infrastrukturnim projektima, a prva tema bila je o auto-putu Sarajevo-Beograd.

"Upravo u ovom trenutku i danas ranije i sutra treba da se finalizuju razgovori između srpskih i kineskih kompanija koji će zajedno da rješavaju ta pitanja na prostoru Republike Srpske i uvjeren sam u dobar dogovor o tome", izjavio je Dodik.

Turska strana je, kako je rekao, veoma zaintereosvana da dođe do pokretanja projekta i brze realizacije.

Osvrćući se na globalnu ekonomsku situaciju, Dodik je ocijenio da će biti mnogo problema u snabdijevanju hranom i energijom, te ocijenio da u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH treba razgovarati o tome kako da se naprave određene robne zalihe prvenstveno nafte i nekih osnovnih sirovina i prehrambenih proizvoda.

"I o tome smo razgovarali, da se preko njihovih banaka obezbijede određena sredstva, kako bismo mogli na vrijeme da intervenišemo i to sve obezbijedimo", rekao je Dodik. 

Dodik je naveo da je Čavušoglu dobar poznavalac situacije u BiH i da se može smatrati prijateljem, kao i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je pokazao brine o svim ljudima i nacijama u BiH i koji je u posljednje vrijeme slao poruke potrebe za dogovorom u BiH.

On je napomenuo da je raanije razgovarao sa Erdoganom da kada dođe u BiH, osim Sarajeva, posjeti i Banjaluku.

"Ovo je bila prilika da to rehabilitujemo. Erdogan je veliki državnik velike stabilne zemlje koja poprima sve značajniju ulogu i mislim da je veoma važno da sa njim imamo uspješan dijalog po svim pitanjima", ocijenio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije