BiH

Izborni proces ugrožen, novca još nema

Izborni proces ugrožen, novca još nema
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Izborni proces ugrožen, novca još nema

SARAJEVO - Nedonošenjem posebne odluke u vezi sa obezbjeđivenjem sredstava za izbore i odluka da se novac obezbijedi kroz usvajanje budžeta za 2022. godinu, ozbiljno je ugrožen izborni proces, posebno za glasanje van Bosne i Hercegovine, jer se kasni sa štampanjem glasačkih listića i njihovim slanjem.

Ovo je, između ostalog, istaknuto na danas održanoj sjednici Centralne izborne komisije, na kojoj je naglašeno da je već trebalo da bude potpisan ugovor sa dobavljačem kako bi se ti rokovi u vezi sa glasanjem iz inostranstva mogli ispoštovati.

"Nismo blefirali kada smo govorili o datumima i rokovima. Svoj posao ćemo nastaviti na način koji možemo, ali mislim da sve ovo što se dešava najozbiljnije ugrožava izborni proces. Nacrt budžeta nije dostatan za organizaciju izbora i mislim da smo u velikom problemu. Ovakvim postupanjem se ugrožava propisani datum izbora i pitanje je kako će na ovaj način CIK nastaviti s radom", rekao je Željko Bakalar, član Centralne izborne komisije BiH.

Na samoj sjednici CIK-a moglo se čuti da je u budžet za ovu godinu, o kojem će u nacrtu raspravljati na sjednici Savjeta ministara BiH u ponedjeljak, uvršteno manje novca nego što je traženo te da su zanemareni njihovi zahtjevi koji su došli naknadno, posebno onaj dio u vezi sa povećanjem naknada članovima biračkih odbora.

"Naknade članovima se nisu mijenjale dugi niz godina. Ljudi ne pristaju da rade kao članovi biračkih odbora za takve naknade. Tražili smo dva miliona KM za povećanje tih naknada, ali to je izignorisano i u tom segmentu ćemo imati velike probleme", naglasio je Bakalar.

Iz izlaganja članova Centralne izborne komisije BiH moglo se zaključiti da se na obezbjeđivanje sredstava kroz redovan budžet i proceduru ne može čekati, jer je pitanje kada će on biti operativan s obzirom na to da će se o njemu raspravljati tek u ponedjeljak, a nakon toga se upućuje na Predsjedništvo BiH, koje taj budžet formalno predlaže parlamentu BiH, gdje mora biti usvojen i u Predstavničkom i u Domu naroda.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH nije uspio postići saglasnost da se sredstva za izbore, koji treba da se održe 2. oktobra, izdvoje posebnom odlukom, odnosno od viška prihoda. Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, u nekoliko navrata isticao je da bi donošenje takve odluke bilo protivzakonito, jer su institucije BiH zbog nepostojanja budžeta na privremenom finansiranju. Prema Izbornom zakonu BiH, novac za izbore trebalo je da bude obezbijeđen do 19. maja, odnosno 15 dana od dana raspisivanja izbora, međutim taj rok je probijen, a iz CIK-a su nakon toga rekli da je krajnji rok 2. juni, što takođe nije ispoštovano. Centralna izborna komisija BiH već je poništila nekoliko javnih nabavki iz razloga što nisu obezbijeđena sredstva, ali i činjenice da su pojedine robe drastično poskupjele te da su ponude koje su pristigle bile duplo skuplje od novca koji je ranije bio predviđen za tu nabavku.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, još ranije je rekao da će novca za izbore sigurno biti te da Centralna izborna komisija BiH vrši bespotreban pritisak u vezi sa finansiranjem izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije