BiH

Pratite nas na Google news

Izmišljena izjava guvernera CB BiH o kriptovalutama

Izmišljena izjava guvernera CB BiH o kriptovalutama
Foto: Ilustracija | Izmišljena izjava guvernera CB BiH o kriptovalutama
N.N.

SARAJEVO - Centralna banka BiH upozorila je građane da internetom kruži izmišljena izjava guvernera Banke Senada Softića koja je objavljena kao dio teksta kojim se građani BiH ohrabruju na investiranje u kriptovalute.

Iz Centralne banke ističu da ova institucija nikada nije davala, niti će davati izjave kojima se sugeriše bilo koja vrsta investiranja, uključujući i investiranje u kriptovalute.

U saopštenju Banke se ističe da su njeni stavovi o temama kriptovalute i finansijskih tehnologija već poznati i više puta objavljivani, a u skladu su sa politikama Evropske centralne banke koja zagovara konzervativan i oprezan pristup.

"S obzirom na to da ova izmišljena izjava može biti tretirana kao podrška guvernera i Centralne banke kao institucije na preduzimanje određenih finansijskih odluka, Banka upozorava građane da budu oprezni i zbog činjenice da se uz tekst, koji sadrži navodnu guvernerovu izjavu, daju i instrukcije o investiranju u kriptovalute", naglašavaju iz ove finansijske institucije.

Iz Centralne banke skreću pažnju građanima da je ovaj tekst napisan tako da se stekne utisak da ga je objavio jedan od portala iz BiH, te dodaju da se na kraju teksta nalaze pozitivni komentari, čime se želio podići nivo vjerodostojnosti sadržaja.

"Imajući sve ovo u vidu, kao i trend rasta internet prevara, Centralna banka poziva građane da dobro obrate pažnju na informacije koje se plasiraju putem interneta, a posebno na one koje se tiču njihove imovine i/ili ličnih podataka", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, u više navrata je podnošena prijava SIPA i OBA zbog izmišljenih izjava ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande kojima on poziva građane da trguju kriptovalutama.

Više o tome na sljedećim tekstovima:

Prijava SIPA i OBA zbog izmišljenih izjava Vjekoslava Bevande

Nova prijava zbog izmišljenih izjava Bevande o trgovini kripto valutama

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije