BiH

Kormak i Vigemark: Povratak životnim pitanjima poslije izbora

Kormak i Vigemark: Povratak životnim pitanjima poslije izbora
Kormak i Vigemark: Povratak životnim pitanjima poslije izbora

SARAJEVO, ISTOČNO SARAJEVO - Morin Kormak, ambasador SAD u BiH, nakon što je obišla po jedno biračko mjesto u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, istakla je da se na-da da ćemo se poslije lokalnih izbora vratiti svim onim važnim pitanjima za ovu zemlju, jer smatra da za BiH postoji vrlo jasan put reformske agende i put ka članstvu u EU.

I Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, obišao je juče glasačko mjesto u Osnovnoj školi "Isak Samokovlija" u Sarajevu te istakao da je suština lokalnih izbora upravo u lokalnoj demokratiji, što u EU cijene i pokušavaju da očuvaju.

"Danas je najvažniji dan u demokratskim sis-temima, jer glasači biraju kandidate za koje smatraju da su najbolji za njih. Apelujem na svakog građanina da izađe i da glasa za kan-didata za kojeg smatra da će raditi u njiho-vom najboljem interesu, a to su izgradnja puteva, ekonomija i sva važna pitanjima za njih", kazala je juče Kormakova na glasa-čkom mjestu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ona se takođe nada da će poslije izbora biti smanjena negativna retorika koja se mogla čuti u proteklom periodu.

Kormakova je dodala da Ambasada SAD u BiH ima posmatrače te je poručila da će me-đunarodna zajednica, uključujući i američku ambasadu, biti širom BiH i da će pratiti kako se odvijaju izbori.

"Oni prate odvijanje izbora i mi se zaista na-damo da će izbori biti slobodni i korektni", is-takla je Kormakova.

Obilazeći biračko mjesto u Istočnom Saraje-vu, rekla je da se nada da će se građani u na-rednom periodu fokusirati na bitna pitanja za svakodnevni život, poput škola, obdaništa, puteva...

"Prošle sedmice sam posjetila koaliciju ne-vladinih organizacija 'Pod lupom' i oni su ura-dili jednu studiju koja je pokazala da je vrlo malo građana fokusirano na ona pitanja koja se tiču ovih izbora i da ih je više fokusirano na retoriku. Zato se nadam da će se u nare-dnom periodu fokusirati na pitanja koja su bi-tna za njihov život", rekla je Kormakova.

"BiH je na jednoj zanimljivoj i važnoj ras-krsnici. Zemlja pokušava da napravi iskorak prema nama i EU, što mi podržavamo, ali is-tovremeno, čini se, da postoje neke druge sile koje žele da vas, ne samo zadrže već i povuku nazad", rekao je Vigemark nakon što je posjetio biračko mjesto u školi.

Kazao je da i EU ima međunarodne posma-trače i da je izuzetno važno očuvati integritet cjelokupnog demokratskog procesa i obezbi-jediti da građani biraju slobodno, prema svo-joj volji i želji, bez bilo kakvih neodgovaraju-ćih pritisaka. Kazao je da su podržali i rad ko-alicije šest nevladinih organizacija "Pod lu-pom".

"Lokalni izbori su se odvijali u sjeni pitanja koja prevazilaze lokalne nivoe nekih širih op-štih pitanja, ali nezavisno od toga, nadam se da će građani birati pojedince i stranke za ko-je misle da će raditi najbolje u njihovom inte-resu", rekao je Vigemark.

Prije obilaska glasačkog mjesta na Elektro-tehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, gdje je mnoštvo građana čekalo u redu da glasa, Kormakova je sa svojim saradnicima popila kafu u obližnjem kafiću te rekla da je kafa dobra i da joj je drago što je u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije