BiH

Pratite nas na Google news

Magazinović uputio otvoreno pismo Predsjedništvu BiH zbog Trgovske gore

Magazinović uputio otvoreno pismo Predsjedništvu BiH zbog Trgovske gore
Foto: N.N. | Magazinović uputio otvoreno pismo Predsjedništvu BiH
N.N.

​SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH povodom problema odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Magazinović navodi da se prije četiri mjeseca članovima Predsjedništva BiH obratio kao poslanik i predsjednik Zelenog kluba, koji čine poslanici iz parlamenata na svim nivoima vlasti, i to iz različitih stranaka okupljeni oko tema energetske efikasnosti, ekologije i energetike.

"Naš rad zasnovan je na principu da, uvažavajući sve različitosti, prije svega političke, ipak, postoje teme oko kojih smo saglasni i da na njima možemo uspješno sarađivati i dati dobar primjer da politički angažman ne mora i ne treba biti zasnovan isključivo na sukobima i nerazumjevanju", navodi Magazinović.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da ovaj poslanik SDP-a smatra da je veoma važno da Predsjedništvo BiH zna da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci Hrvatske ujedinilo sve političke aktere u BiH.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, isto toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije