Trgovska gora - nuklearni otpad

Višković i Vranješ: Neprihvatljivo odlagalište radioaktivnog otpada

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je jedno od najvažnijih pitanja za Srpsku namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovske gore, istakavši da je neprihvatljivo da se odlagalište gradi uz granicu sa BiH, u neposrednoj blizini rijeke Une i opštine Novi Grad.

Komšić: Problemi sa Hrvatskom moraju biti tretirani zajedno

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je navode o namjerama Republike Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori te je u izjavi istaknuo kako svi granični i pogranični problemi sa Republikom Hrvatskom moraju biti tretirani zajedno.

Šarović: Imamo pravo da dižemo glas zbog "Trgovske gore"

​SARAJEVO - Predsjednik Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u komentaru na današnje proteste u Sarajevu protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, poručio je da je u pitanju legitiman čin dizanje glasa protiv ovog jednostranog poteza susjedne Hrvatske.

Zbog Trgovske gore protest ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu

SARAJEVO – Ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu počelo je mirno ukupljanje građana sa zahtjevom da Hrvatska ne gradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH.

RS: Nije donesena odluka o otpadu, borimo se da osujetimo te namjere

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je da navodi pojedinih hrvatskih medija u vezi sa izgradnjom odlagališta nisko i srednjoradioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, nisu donijeli ništa novo jer u vezi sa tim nije donesena odluka, ali da nastavljaju da se bore kako bi osujetili te namjere.

Hrvatsko ministarstvo: Nije donesena odluka o odlaganju nuklearnog otpada

​ZAGREB - Vlasti u Hrvatskoj nisu donijele odluku da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

Odlagalište nuklearnog otpada ugroziće 230.000 ljudi

SARAJEVO - Ako Hrvatska napravi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH biće ugroženo 230 hiljada ljudi, pokazuju prve procjene ekoloških stručnjaka.

Magazinović uputio otvoreno pismo Predsjedništvu BiH zbog Trgovske gore

​SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH povodom problema odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Mediji: Hrvatska odlučila, šalje nuklearni otpad na granicu sa BiH

ZAGREB - Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH, pišu mediji.

Opština Dvor i komšije ponovo rekli NE radioaktivnom otpadu

DVOR - U hrvatskoj opštini Dvor danas je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu i to Cazina, Bosanske Krupe i Bužima, te opštine Novi Grad u Republici Srpskoj o problemu gradnje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH.

"Formirati pravni tim po pitanju planova Hrvatske za radioaktivni otpad"

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da po pitanju planova Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u opštini Dvor, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH, osnovni pravac djelovanja treba da bude završetak ideje da se formira pravni tim.