BiH

Ministarstvo pravde uputilo u proceduru izmjene Krivičnog zakonika

Ministarstvo pravde uputilo u proceduru izmjene Krivičnog zakonika
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Ministarstvo pravde uputilo u proceduru izmjene Krivičnog zakonika

BANJALUKA – Ministarstvo pravde Republike Srpske će na sljedećoj sjednici Narodne skupštine u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona kojim je predviđena kriminalizacija klevete.

"Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske je u proteklom periodu održalo, javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivčnog zakonika Republike Srpske i to u: Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju. Na javnu raspravu pozvani su, predsjednici sudova, tužioci, advokati te predstavnici medija, naučne i stručne institucije te druga pravna i fizička lica koji su, mogli da iznesu svoja mišljenja, komentare i sugestije. Tokom javne rasprave ali i nakon nje pristigao je veliki broj primjedaba i sugestija na utvrđeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivčnog zakonika Republike Srpske, na osnovu čega je sačinjen Izvještaj o sprovedenim javnim raspravama. Završene su aktivnosti koje se odnose na pripremu i izradu konačnog teksta prijedloga zakona, a zakon je upućen u skupštinsku proceduru", prenosimo njihov odgovor u cjelosti. 

U Ministarstvu nam nisu odgovorili u kojoj će tačno formi zakon biti predložen, preciziravši da će to uskoro biti objavljeno u materijalima za sjednicu na sajtu NS RS. 

Kolegij poslaničkih klubova i grupa za narednu sjednicu biće održan u ponedjeljak, a očekuje se da bi sjednica mogla biti zakazana za 18. juli. 

Podsjećanja radi, novinarska zajednica, nevladine organizacije i međunarodni predstavnici, uključujući EU, Savjet Evrope, OEBS, SAD i druge zemlje i organizacije upozorili su da bi ovaj zakon značajno ugrozio slobodu izražavanja u Republici Srpskoj i doveo do niza problema i ograničenja u radu medija ako bi umjesto do sada predviđenih novčanih sankcija za klevetu i uvredu bio pokrenut krivični postupak od strane države.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj su se do sada oglušivali na ova upozorenja i najavili da će zakon ići u proceduru s fokusom na kriminalizaciju klevete i uvrede. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije